NawigacjaSport i rekreacja > Wędkarstwo > Ryby w strykowskim zalewie >Treść stronyKaraśKaraś (carassius carassius) - różnica między nim a karpiem polega m.in. na mniejszej niż u karpia głowie, braku wąsów, srebrzystą tęczówką oka i ciemnym pasem u nasady ogona. Jest on zwłaszcza widoczny u młodszych osobników. W zbiornikach bardziej ubogich w pożywienie karasie oznaczają się bardziej smuklejszą formą ciała, natomiast w tych gdzie jest nadmiar pożywienia, charakteryzuje się silnie wygrzbieconym tułowiem. Występuje pospolicie w całej Europie, na wschód sięga do rzeki Leny. Bywał również przenoszony do Azji i Ameryki. W wodach stojących, zarośniętych i zabagnionych potrafi się nadmiernie rozmnożyć. Dorasta wolniej niż karp i osiąga mniejsze rozmiary tj. przeciętnie ciężar 0,25 kg, ale zdarzają się osobniki o wadze ok. 1 kg. W ZSRR łowiono karasie o wadze aż 5 kg, co raczej na naszych wodach nie jest możliwe, ale pięciokrotnie mniejsze sztuki są też nie lada wyczynem. Te ciekawe ryby można spotkać nawet tam, gdzie zbyt duży deficyt tlenowy dyskwalifikuje bytowanie innych gatunków ryb. Rozmnażanie przebiega z końcem wiosny i początkami lata. Samice składają od 100 000 do 300 000 jaj na różne przedmioty podwodne. Formy karłowate dorastają do 10-15 cm i już przy długości 7 cm osiągają dojrzałość płciową. Zdarza się, że karasie krzyżują się z karpiami, a potomstwo bywa płodne. Tylko największe karasie cieszą się zainteresowaniem wędkarzy, mniejsze są atrakcyjne jako żywiec ze względu na jego wytrzymałość. Mięso karasia jest smaczne, jednak z tytułu warunków w jakich ryba przebywa czuć je mułem. |